26 May 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 26 mai 2023

Florin Jipa

Image source: SMG Ucraina

Evenimente politico-militare globale

 • Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 92. Miniştrii Apărării din NATO se întâlnesc la Ramstein pentru a stabili noi ajutoare pentru Ucraina. SUA vor anunţa un nou pachet militar de 300 milioane euro ce va cuprinde mai multe tipuri de rachete. Danemarca, Franţa şi Germania vor anunţa furnizarea de blindate, iar Spania de tancuri Leopard. Ucraina a doborât două avioane ruseşti Su-25 în regiunea Zaporojie. Emisarul Chinei pentru pace ajunge astăzi la Moscova. Piloţii ucraineni se vor instrui pe F-16 în Norvegia şi Portugalia şi pe Gripen în Suedia. (Mediafax)
 • Putin devine ţinta principală a serviciilor de informaţii ucrainene. Agenţii ucraineni vor să-l aducă pe Putin în faţa Curţii Penale Internaţionale pentru a fi judecat pentru crime de război, conform purtătorului de cuvând al Direcţiei de informaţii militare (GUR). Cu o zi înainte, locţiitorul şefului Direcţiei declarase că serviciul vrea să-l lichideze pe Putin. (Kyiv Independent)
 • Lukaşenko: Rusia a început să transfere arme nucleare în Belarus. Termenul pentru finalizarea infrastructurii este de 1 iulie, iar controlul armelor va fi realizat doar de militari ruşi. Nu se cunoaşte tipul armelor nucleare tactice care vor fi mutate în Belarus şi nici numărul lor. (AFP)
 • UK a bombardat două celule ISIS din Irak. Mai mulţi terorişti au fost ucişi cu şapte bombe ghidate Paveway IV, de 226 kg, lansate din aeronave Typhoon, în cadrul operaţiunii militare Shader. (AFP)
 • Erdogan a fost dat în judecată de contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, pentru că l-a asociat pe acesta într-un clip cu gruparea teroristă PKK. Erdogan, care a obţinut 49,5% din voturi în primul tur, a recunoscut că a fost un „montaj video”. Duminică, în Turcia, este organizat al doilea tur de scrutin. (AFP)
 • Rusia a furnizat rebelilor din Sudan rachete portabile antiaeriene. Transferul armelor către gruparea RSF (Rapid Support Forces) a fost realizat cu ajutorul mercenarilor Wagner. (AlArabiya)
 • China a „distrus”, într-un joc de război, cel mai mare portavion american, USS Gerald Ford, cu 24 de rachete hipersonice. În scenariu, gruparea de nave condusă de portavion ar fi încercat să ajute o insulă atacată de China. Experţi militari consideră că este un avertisment al Chinei către SUA să nu încerce să ajute Taiwanul în cazul unei invazii. (AFP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Iohannis anunţă amânarea rotativei guvernamentale: „Nu se va face în timpul grevei din educaţie”. Nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuţii, negocieri. Coaliţia va stabili cum trebuie să arate viitorul guvern. (Aleph News)
 • Astăzi Ciucă anunţă dacă demisionează, aşa cum a declarat în urmă cu două zile, sau rămâne premier până la finalizarea crizei din învăţământ. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a afirmat că premierul Nicolae Ciucă va anunţa vineri decizia sa privind depunerea mandatului. (Agerpres)
 • Sindicatele din Educaţie: Greva continuă şi vineri. Greva generală din Educaţie continuă, au anunţat joi liderii sindicatelor din învăţământ. Aceştia cer o mărire salarială de 25% până la finalul anului, iar din 2024 salariul minim din învăţământ să fie cât cel mediu pe ţară. (Mediafax)
 • Militar în rezervă român, veteran din Afganistan, reţinut în Libia, a fost eliberat. El lucra la o firmă de securitate privată care asigura protecţie pentru misiunea UE. MAE a cerut tuturor românilor să părăsească această ţară. (G4media)