11 June 2024

Rusia şi Belarus lansează a doua etapă a exerciţiilor cu arme nucleare tactice

Petru Mazilu

Autorităţile din Rusia au anunţat marţi că armata a început cea de-a doua etapă a exerciţiilor cu arme nucleare tactice. Exerciţiile se desfăşoară împreună cu trupele din Belarus. Ruşii susţin că exerciţiile au rolul de a pregăti armata pentru apărarea ţării.

Image source: AP

Rusia spune că SUA şi aliaţii săi europeni pot provoca un conflict între puterile nucleare, oferind Ucrainei arme performante. De asemenea, liderii ruşi, inclusiv preşedintele Vladimir Putin, au spus în repetate rânduri că Rusia ar putea folosi arme nucleare pentru a se apăra în situaţii extreme.

Luna trecută ruşii au spus că exerciţiile nucleare ordonate de Putin au legătură cu „declaraţii provocatoare şi ameninţările unor oficiali occidentali împotriva Federaţiei Ruse”.

În prima etapă a exerciţiilor, trupele au fost instruite în ceea ce priveşte utilizarea rachetelor Iskander şi Kinzhal. În a doua etapă, anunţată marţi, este vorba despre o pregătire comună a unităţilor ruse şi bieloruse „pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare nestrategice”, a anunţat ministerul apărării, citat de Reuters.

Rusia şi Statele Unite ale Americii sunt cele mai mari puteri nucleare din lume, deţinând aproximativ 88% din toate armele nucleare.